Valgfagene

PÅ musikkfolkehøgskolen kan du velge blant en lang rekke valgfag. Det er du og din fagkombinasjon som avgjør hvor mange valgfag du kan delta i. Her ser du et utvalg av fagene.

Piano besifring 
I dette faget lærer du grunnleggende pianoferdigheter knyttet til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (maks 7 pr rruppe), fra nybegynner til viderekommende. Alle elevene får enten piano- eller gitar besifring, dersom de ønsker dette

Gitar besifring 
I dette faget lærer du grunnleggende gitarferdigheter knyttet bl.a. til akkorder, akkord-oppbygging og progresjoner. Nivådelt gruppeundervisning (ca 9 pers pr gruppe), fra nybegynner til viderekommende. Alle elevene får enten gitar- eller piano besifring, dersom de ønsker dette.

Gitar nærbilde

Gospelkor
Her får du muligheten til å synge i gospelkor under ledelse av en dyktig dirigent! Sammen med gospelkorets band øver vi ukentlig og har flere framføringer i løpet av skoleåret! Gospelkoret er åpent for alle, uansett kor-erfaring.

Kammerkor
I kammerkoret får du prøvd deg innenfor et vidt musikalsk spekter, med fokus på et klassisk repertoar. Gode ​​notekunnskaper er en fordel, og en kartleggingsprøve plasserer deg på rett stemme i koret. Koret ledes av Marit Tøndel Botsberg, som bl.a. er kåret til Norges beste kordirigent!

Loop station Vokal

Bruk stemmen, og legg lag på lag på lag. Du trenger ikke være vokalist for en delta i dette valgfaget. Loop station Vokal byr på en spennende og fantastiske måter å bruke stemmen på!

Teater
Her får du muligheten til å utfolde deg og å utvikle deg skuespiller, uavhengig av hvilken linje du går på og hvilke forkunnskaper du har. I Teater valgfag har vi fokus på å ha det gøy, og det er mulighet for at du får delta i skolens musikaloppsettinger.

Musikal

Dans
Dansetimene foregår i den nye, flotte Teatersalen vår. Her er masse spennende koreografi, og elevene er med på å forme faget. Danserne kan bli flittig brukt i  forestillinger gjennom skoleåret.

Samspill
Spill i band, bli veiledet og fulgt opp av dyktige lærere og musikere. Bandene er ofte å se på scenen gjennom skoleåret. Mange fortsetter med bandet også etter endt år på Musikkfolkehøgskolen! I samspill valgfag blir elevene delt inn i samspillgrupper, hvor det blir mulighet for å prøve ulike sjangere og besetninger.

Samspill fordypning
Dette er faget for deg som har mye samspill erfaring, og ønsker å jobbe med mer avansert materiale. Gruppen vil også fungere som komp for gospelkoret.

Klassisk samspill
Bli del av et klassisk ensemble som fort kan bli ettertraktet i forskjellige konsertsammenhenger. Det er viktig at du leser noter og behersker instrumentet ditt. Lærerne har imponerende CV’er, her kan store ting skje! For deg som har klassisk bagrunn, eller har lyst å prøve det på samspill med klassisk reportoar.

Lovsang
Her vil du bli drillet på gjennomføring av et lovsangs-arrangement, men valg av tekst og musikk, innhold – ja, hele pakka. Vi byr på dyktige lærere med masse erfaring. I lovsangskveldene på Musikkfolkehøgskolen er lovsang valgfag en viktig brikke!

Jazzcombo
Dette er en samspillgruppe som enten er for deg som har spilt mye jazz, eller som kunne tenke deg å prøve deg på å spille jazz. Spill standardlåter, eller bring ditt eget repertoar inn i bandet. Få veiledning og tilbakemelding fra dyktige lærere og musikere som underviser i Jazzcombo. Massevis av muligheter for å stå på scenen!

Vokalgruppe
Syng i vokalgruppe, bruk stemmen på nye og fantastiske måter innenfor rytmisk musikk. Beatboksing og improvisasjon er noen av teknikkene du kan vente deg. Inspirerende lærere med lang erfaring innenfor vokalgruppeteknikk. Vokalgruppene har for vane å imponere publikum stort!

Improvisasjon
I dettte faget jobber du med improvisasjon i ulike former og settinger,  både med og uten instrumenter.

Låtskriving
I dette faget får du muligheten til å jobbe med dine egne låter. Enten du har masse erfaring med å skrive låter, eller aldri har skrevet låter er dette faget for deg. Her lærer du verktøy som kan hjelpe deg i låtskrivingsprosessen. Bli utfordret, både individuelt og i gruppe. Lærerne/musikerne som leder valgfaget har imponerende erfaring, så her får du en helt unik mulighet til å utvikle talentet ditt!

Musikkskolen
I dette faget skal du selv undervise eksterne elever i hovedinstrumenter. Du vil få undervisning i pedagogiske metoder og didaktikk, og tett oppfølging på din egen undervisning.

Lytting
I dette faget skal vi høre på musikk sammen med andre og lære å sette ord på det man hører.

Livelyd produksjon
I faget lærer du hvordan en live produksjon planlegges og gjennomføres. Alt fra hvordan skrive en teknisk rider til opprigg og lyd-teknikk. Det vil bli mange muligheter til å prøve seg i praksis på skolens konsertscener. Lærere med drevne ører og masse kunnskap og erfaring!

Studioproduksjon
Produksjon fra a til å. Bli drillet på alt fra forberedelse, oppmikking og preproduksjon til ferdig mastret produkt. Dyktige lydlærere som deler av kunnskap og erfaring. I dette faget lærer du om hvordan man produserer musikk i skolens lydstudio.

Musikklære
I musikklære får du muligheten til å utvikle deg innen hørelære og musikkteori. Faget er svært relevant og praktisk rettet, og det du lærer vil komme til nytte i livet som musiker. Musikklære er nivådelt og passer for alle.

Jazzlære
Her lærer du blant annet å analysere jazzlåter, og det forutsettes på du har oversikt over grunnleggende musikkteori. Vi ser på jazzharmoniske prinsipper og hvordan disse kan brukes både i hovedinstrument og i arrangering. Faget gir et godt grunnlag for videre studier!

Musikkhistorie
I dette faget ser vi på musikkhistorien, og hvordan den har formet det vi hører på i dag.

Arrangering
I dette faget lærer du å skrive arrangementer for ulike ensembler.

Gym
Dersom du velger gym valgfag får du et bredt spekter av fysiske aktiviteter, både utendørs og inne i skolens gymsal. Kom  i form, eventuelt hold på den formen du allerede har!

Friluftsliv
Friluftsliv er et tur-basert fag med fokus på gode naturopplevelser og fellesskap! Det legges opp til flere turer, noen med overnatting.

sensommeridyll på mjøsa #fhsliv #vikenlivet

Tro og tvil
I tro og tvil gruppene møtes man i faste grupper hjemme hos en lærer og snakker om temaer som omhandler tro og tvil.

Troslære
I dette faget fokuseres det på kristen tro og praksis.

Jegerprøve
Ta jegerprøven mens du går på folkehøgskole! Valgfaget gir deg undervisningen og praksisen du trenger for å ta jegerprøven, alt til en svært hyggelig pris! Undervisning og prøve foregår på skolen.

Matlaging
I dette faget får du oppleve gleden ved en lage mat, og gleden av å spise det du selv har laget! Vi fokuserer også på kosthold og på forståelse og sammensetting av råvarer.